sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Mai mult nu înseamnă mai bine: multe cerclaje nu asigură fixare



Motanul Oscar a fost victima unui traumatism care i-a provocat o fractură cominutivă a femurului drept și fractura unor metacarpiene la membrul anterior de pe aceeași parte.




Prima tentativă de remediere chirugicala fusese executata într-o altă clinică veterinară.
Se intervenise prin pironire centromedulara cu o multitudine de cerclaje.  Nu după mult timp, se declara interventia esuata, datorita faptului ca cerclajele au cedat si broșa centromedulara a migrat proximal pe o distanță de aproape jumatate din lungimiea ei. Grosimea inadecvată a broșei a avut o contribuție la această migrare.

La ORTOVET s-a recurs, după extractia numeroselor cerclaje montate anterior, la tehnica chirugicala de fixatori externi+intern numită „intramedullary pin tie-in 1”. 














În perioada de tratament și refacere de după intervenția chirurgicală, Oscar a suferit de câteva episoade de pneumonie acută. Testele virusologice aplicate au dat rezultate negative, răspunsul la tratamentul cu antibiotice a fost bun. Un scenariu explicativ probabil este extinderea la  nivel pulmonar a unei osteomielite bacteriene manifestată la nivelul metacarpienelor membrului drept. Oscar și-a recăpătat 90% din capacitatea funcțională a membrului posterior, chiar dacă femurul drept a rămas puțin mai scurt.


Chirurg ortoped: dr. Iustin Gîrea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu