vineri, 20 februarie 2015

Câte fracturi îl fac pe un pacient să devină irecuperabil? Încă nu știm!


Pongo, un pui de câine de talie mică a fost călcat de o mașină mare. Ambele picioare din spate au fost sfărâmate în numeroase bucăți.



Cățelușul era încapabil să-și folosească picioarele din spate, iar radiografiile au evidențiat pe partea dreaptă luxație coxofemurală, fractură de femur, fractură cominutivă de tibie, iar pe partea stângă fractură de femur.

Intervenția chirugicală, efectuată sub anestezie inhalatorie, a realizat, după rezecția de cap femural dreapta, imobilizarea fragmentelor printr-o combinație de fixatori interni (plăci cu șuruburi și broșe centro-medulare) și fixatori externi. Fracturile multiple necesită, de regulă, soluții combinate, concepute ad-hoc de către medicul ortoped, ținând cont de toate aspectele clinice particulare ale cazului dar și de experiența personală în cazuri anterioare.

Pongo după operație, la radiografia de control
La trei luni după operație s-au îndepărtat ultimii fixatori, cu excepția broșei centro-medulare din tibie, care a rămas captivă. Oasele s-au vindecat în limite anatomice care permit recuperarea funcțională a picioarelor.
La trei luni după operație
Pongo nu mai suferă de dureri și recuperează progresiv capacitatea de a alerga. Cei care îl ocrotesc îl vor feri și de mașini - de care el nu va învăța niciodată să se ferească.
Echipa chirurgicală a fost alcătuită din dr. Iustin Gîrea, dr. Diana Pârvan și as. vet. Mihai Mailat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu