joi, 19 martie 2015

O viață de om valorează ... poate cât 1000 vieți de pisică - zic unii. Ridicăm mult ștacheta când prețuim și salvăm viața unei pisici!

Oamenii de la Fundația „Speranța” au răspuns apelului și au mobilizat acțiunea de salvare. Oamenii de la Vier Pfoten și-au folosit exeperiența - din anii lungi de activitate eroică în beneficiul animalelor în dificultate - pentru a o recupera din albia Dâmboviței. Oamenii de la ORTOVET au operat-o de urgență de hernie diafragmatică (din traumatism recent). Are sanse bune de viață lungă și bună...

Acțiunea de capturare a pisicii disperate, localizată în albia Dâmboviței, nu a fost lipsită de riscuri pentru oamenii de la VierPfoten și Fundația „Speranța”.
La ORTOVET a fost evaluată amănunțit și diagnosticată cu o hernie diafragmatică cu indicii clinice de agravare progresivă: deși în condiții de incubator, cu atmosferă încălzită și îmbogățită în oxigen, dispneea se agrava continuu.









După analize, s-a recurs rapid la anestezie inhalatorie cu sevofluran și ventilație mecanică, cu monitoraizarea funcțiilor vitale, iar intervenția chirurgicală s-a desfășurat conform protocolului clasic. Pe lângă angajarea amplă a ficatului și a unei părți a masei intestinale în cavitatea toracică, s-a constatat o ruptură hepatică majoră (probabil din traumatism recent), cu sângerare consecutivă abundentă - pusă sub control, din fericire. Respirația spontană a revenit la 30 secunde de la refacerea integrității peretelui diafragmatic.


Pisica (de fapt, e motănel) se simte bine acum, la 8 ore după operație. Momentele critice, în care uneori intervine o decompensare post-operatorie, cu edem pulmonar rebel la tratament, par să fi fost depășite. Nu a fost nevoie de extracția aerului remanent din pleură, post operator - recurgem la ea numai dacă radiografia de control ne sugerează că e necessară.

Avem motive de speranță într-o refacere completă, fără sechele. Viață lungă îi dorim, să aibă parte de multe primăveri însorite!

Echipa medicală: dr. Iustin Gîrea, dr. Diana Pârvan, as. vet. Mihai Mailat
Radiografia de control, post-operator







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu