joi, 28 aprilie 2016

Sindromul de ulnă scurtă: diagnosticat la timp poate fi ameliorat prin tratament mai puțin traumatic



Ron a venit de la Focșani, la numai 4 luni, vesel dar șchiopătând, pentru că un medic veterinar priceput de acolo a recomandat un consult ortopedic aprofundat, după ce a văzut că deformările membrelor anterioare se agravează, în ciuda intensificării tratamentul de combatere a rahitismului. Ocrotitorul lui, un tânăr întreprinzător în viticultură, a refuzat ferm sugestiile unor amici să-l eutanasieze și „să-și ia alt pui, sănătos”: s-a hotărât să facă ce se poate pentru a-i da lui Ron șansa de a se bucura de viață.



Examenul clinic și radiologic a diagnosticat un sindrom de ulnă scurtă, bilateral. Cauza: închiderea prematură a plăcii de creștere proximale a ulnei.





Când afecțiunea este diagnosticată tardiv, după ce a indus leziuni ireversibile la nivelul cotului, tratamentul presupune o intervenție chirurgicală corectivă amplă, traumatică: sindromul de ulnă scurtă rezolvat chirurgical la ORTOVET.

Dacă însă afecțiunea este diagnosticată timpuriu, înainte de apariția leziunilor la cot, intervenții mult mai puțin traumatice pot aduce ameliorări importante, până la recuperarea unei funcționalități bune a piciorului.

După analize de sânge, am procedat, sub anestezie inhalatorie, la secționarea ulnei cu fierăstrăul oscilant; de îndată, tensiunea generată de diferența de lungime a radiusului a generat o distanțare a celor două segmente de ulnă (decolatorul este introdus în fanta dintre ele):


Am recoltat țesut adipos din flanc, care a fost interpus în fanta generată chirurgical pentru a împiedica calusarea și re-uniunea prematură a celor două segmente de ulnă:


După refacerea planurilor musculare și conjunctive, plăgile generate sunt relativ mici, iar traumatismul chirurgical este redus.

 
 


Acum Ron intră în perioada de monitorizare periodică, cu restricție la efort și la mișcări energice și sperăm că nu va apăraea nicio complicație care să impună reintervenția sau montarea de fixatori externi care să forțeze alungirea ulnei.



Echipa medicală: dr. Livia Dumitrescu, dr. Liviu Gaiță, student Paul Ciocioc

Actualizare: la 7 zile după operație, plăgile operatorii se vindecă rapid, iar funcționalitatea picioarelor se apropie progresiv de normalitate - cu ezitări pe piciorul drept, cu fermitate pe cel stâng. Ron se pregătește pentru o viață normală.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu