luni, 11 septembrie 2017

Șanse mici nu înseamnă șanse zero: fractură de corp vertebral cu deplasare mare


Sarah, o cățelușă de numai un an jumătate din Oltenița, a fost lovită de mașină și s-a ales cu o fractură de coloană vertebrală: vertebra lombară 5 este fracturată, iar cele două segmente de coloană vertebrală s-au „încălecat”, „forfecând”, în canalul medular, măduva spinării.
Dar examenul clinic amănunțit a sugerat persistența fizică și funcțională a cordoanelor neurologice principale peste nivelul leziunii osoase. Erau indicii că, în ciuda deplasării mari între cele două segmente în care se rupsese L5, exista o continuitate a măduvei spinării.

După analize de sânge (repetate, pentru că a fost identificată o anemie regenerativă), am procedat, sub anestezie inhalatorie, la:

  1. reducerea deplasării din focarul de fractură de pe L5
  2. laminectomie la nivelul marginii craniale a L6
  3. imobilizare prin placă metalică fixată cu cerclaje pe procesele spinale L5 și L7.



La 2 zile după operație, Sarah comandă destul de bine toate grupele musculare ale ambelor picioare din spate, mănâncă bine, defecă și urinează normal. Procesul de recuperare decurge foarte bine.



Echipa medicală: dr. Liviu Gaiță, asistent veterinar Vlad Arion.

Actualizare 8 deccembrie 2017

La 3 luni de la remedierea chirurgicală a fracturii de coloană vertebrală, Sarah a revenit la ORTOVET pentru ovariohisterectomie. Am consemnat cu bucurie că recuperarea locomotorie este aproape completă:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu