duminică, 17 decembrie 2017

Pisicile mănâncă lucruri ciudate, mai ales înainte de weekend! (II) Ce ne învață ștrumfii


Ștrumfii ne învață că prezența tranzitului digestiv nu exclude existența unui corp străin - pe undeva prin intestin sau prin stomac. Vomă, apetit capricios, dar defecarea confirmă tranzitul intestinal. Chiar și radiologia cu substanță de contrast confirmă tranzitul. Dar un (cap de) ștrumf din cauciuc a fost înghițit și încă zăbovește în intestinul pisicuței. Se rezolvă chirurgical, la ORTOVET.

Oreo, motan de numai 7 luni, de câteva zile nu mai mănâncă. După administrare de antispastic și antiemetic, mănâncă, starea pare să se amelioreze. Binele nu ține mai mult de o zi și starea se deteriorează rapid. Radiografiile oferă indicii indirecte pentru prezența unui corp străin radiolucent (invizivil pe radiografii) pe tubul digestiv:


După analize și stabilizare este supus, sub anestezie inhalatorie, unei laparatomii exploratorii. Corpul străin este identificat la nivelul jejunului și extras prin enterotomie: este un fragment textil.


Oreo, încântat că a scăpat cu bine din bocăna pe care a făcut-o
și care l-a făcut să se simtă foarte rău, câteva zile
Zaza are 11 ani și ... are „cazier”: în 2008, când avea doi ani, i-am scos un fir de ață înghițit, care era întins de la frâul limbii, unde se agățase, până la nivelul colonului (!). Cu toată vârsta respectabilă și insuficiența renală cronică de care „se tratează”, Zaza ne mai pune o dată la încercare vigilența și vomită din alt motiv, nu din uremie. Radiologia cu subsatnță de contrast confirmă tranzitul, dar sugerează, din nou, indirect, prezența unui corp străin radiolucent:


Pe procedura cunoscută, după stabilizare se intervine sub anestezie inhalatorie, cu precauțiile aferente condiției speciale de insuficiență renală, și se extrage un „fragment de ștrumf”, prin enterotomie:







Zaza, mândră și retivă cu a fost de când o știm, și-a revenit foarte repede și se simte foarte bine:
Tratamentul chirurgical a fost organizat și efectuat sub conducerea dr. Alina Alexe. Diagnostic radiologic: dr. Elena-Diana Stoian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu