sâmbătă, 9 decembrie 2017

Tenacitate în chirurgie și îngrijire: remedierea expunerilor extinse de os

Cățelușa LaBouche a fost adusă la ORTOVET cu o plagă jupuită enormă, care expusese aproape complet osul mandibulei, el însuși fracturat. Plaga era veche, suprainfectată, iar suprafața osului uscată; erau indicii de posibilă devitalizare atât pe țesutul moale cât și pe os.


În astfel de situații, este avută în vedere încă de la început o abordare strategică, printr-o serie de intervenții chirurgicale succesive. Anestezia inhalatorie, prin toxicitate hepatică și renală reduse, contribuie critic la succesul unui astfel de demers.

Prima intervenție a avut ca scop toaletarea și dezinfectarea amănuțite, reducerea și fixarea fracturii mediane de mandibulă și crearea condițiilor pentru re-acoperirea osului denudat cu țesut de granulație. După o primă intervenție, aspectul este înșelător de bun:


Așa cum era previzibil, regiunea apicală a părții de țesut moale, cu semne clare de devitalizare, nu s-a solidarizat cu suportul osos și s-a necrozat în câteva zile:

Remarcabilă este, însă, acoperirea incipientă a osului, anterior complet denudat, cu țesut de granulație. A doua intervenție a valorificat terenul câștigat:
Iar a treia intervenție a venit să consolideze o situație care se îndreaptă spre vindecare, cu sechele inevitabile, dar cu evitarea dezastrului care părea iminent:

La 5 săptămâni de la prima vizită la ORTOVET, LaBouche se simte excelent, mănâncă foarte bine și se pregătește pentru o viață normală:




O ultimă intervenție chirurgicală va ajuta la finalizarea vindecării, dar situația locală este deja stabilizată și evoluează spontan foarte favorabil.

Terapia chirurgicală a fost organizată și executată sub conducerea dr. Elena-Diana Stoian, cu ajutorul întregii echipe medicale ORTOVET, cu deosebire al dr. Alina Alexe și asist. veterinar Iosif-Mihail Kaluczi.

Experiența ORTOVET pe astfel de cazuri este extinsă pe mai mult de 10 ani, un alt exemplu notoriu fiind al câinelui Alstom:



Detalii despre caz (Alstom a suferit traumatismul în aprilie 2005), aici:
http://www.ortovet.ro/cazuri-selectate/traume-accidente-terapie-intensiva/alstorm.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu